Hektiske arbeidsår for CCB og StS

sts ccbCoast Center Base, bedre kjent som CCB, har vært en nøkkelpartner for StS gruppen siden siste halvdel av 1970­tallet. Og nå, på tampen av StS­jubileumsåret 2012, er det trolig flere StS­folk i sving på Ågotnes enn noen gang.

Etter et intenst halvår med kontinuerlig og krevende jobbing døgnet rundt er

«Songa Trym» snart klar for nye oppdrag. Plattformen skal ta fatt på en treårskontrakt for Statoil, og på mange måter «møtes» store deler av den vestlandske offshore- historien med dette oppdraget:

«Songa Trym», (tidligere «Deepsea Trym») er en av Akers nærmest legendariske H-3-modeller. Plattformen ble bygget i 1976, er modifisert en rekke ganger, og det er en av de definitive Nordsjø-veteranene som nå ligger ved CCBs verfts- og verkstedanlegg.

Landsdekkende basenett

Coast Center Base er på sin side en av olje- Norges mest tradisjonsrike forsyningsbaser. CCB ble etablert på Ågotnes i Fjell kommune så tidlig som i 1973, og konsernet har med årene bygget et meget omfattende anlegg som yter de fleste typer offshorerettede service- og forsyningstjenester, havne- terminaltjenester og teknisk vedlikehold av skip og rigger. CCB har også bidratt til etablering av et stort industriområde på Ågotnes, der et mylder av store og små bedrifter supplerer offshorerelaterte tjenester.

Legg så til at CCB har baser og anlegg på Kollsnes i  Øygarden (CCB  Kollsnes  AS), i Sandnessjøen (Helgelandsbase), Vardø (Vardø Barents Base) og Kirkenes (CCB Kirkenesbase), og det blir klart at dette også er en betydelig nasjonal aktør:

Vi har utviklet et landsdekkende base- system i samarbeid med NorSea Group AS i Stavanger, som selv har baser i Farsund, Tananger, Dusavik, Stord, Kristiansund, Harstad og Hammerfest. Sammen mønstrer dermed CCB og NorSea Group AS et fin- masket nett av kystbaser som kan understøtte all  norsk  olje- og  gassindustri, i tillegg til at vi kan levere tjenester til virksomhet i russisk sektor, oppsummerer prosjektdirektør Ronny Haufe.

Store Songa-oppdrag

CCB på Ågotnes er i dag hovedforsynings- base til Statfjord, Gullfaks, Veslefrikk, Troll, Huldra og Kvitebjørn, og det var dermed ikke tilfeldig at riggoperatøren Songa Offshore ASA i fjor valgte CCB som samarbeids- partner for omfattende ombyggings- og vedlikeholdsarbeider på de to leteriggene  som  skal  langtidsutleies  til   Statoil. I tillegg har Statoil tildelt Songa Offshore to gigantkontrakter med samlet verdi på 14,9 milliarder kroner for bygging av to rigger til norsk sokkel.

Oppgraderingene av Songa-plattformene skulle vise seg å by på mange utfordringer og arbeidene på «Songa Delta» ble derfor først ferdigstilt i november. Siden dette har det vært fullt fokus på arbeidet med «Songa Trym».

StS gruppen har primært levert tilkomst- teknikk og stillasbygging i forbindelse med monteringen av fire nye blistertanker på plattformen. I tillegg er boligkvarteret totalrenovert, og StS har bygget hengende stillaser under dekket. Arbeidene på «Songa Trym» innebærer videre en SPS- klassifisering av plattformen.

35-årig samliv med StS

Coast Center Base har samarbeidet med Stillasservice og senere StS i 35 år. Hvordan har forholdet vært gjennom alle disse årene?

Prosjektleder Erling Skoge ler litt. Han er en ekte CCB-veteran med erfaring helt siden oppstarten. Skoge var med på å ta i mot den første riggen som kom til basen i 1975, og har tatt seg av kanskje 200 rigganløp til sammen. «Songa Trym» er dermed bare det siste i rekken av utfordrende verftsoppdrag der StS har bistått CCB.

CCB og StS er nærmest som et aldrende ektepar, men et ektepar som trives sammen. Det kan svinge i forholdet, men vi finner alltid ut av eventuelle problemer, og det har aldri vært snakk om hverken separasjon eller skilsmisse, oppsummerer Erling Skoge – og minner i en litt mer alvorlig tone om at CCB i likhet med resten av bransjen må forholde seg til at oppdragsmengden vil variere enormt fra år til år.

Vi kan dermed ikke selv ansette alle de folkene som må til for å utføre verftsoppdragene. CCB er helt avhengig av å kunne leie inn solid, velkvalifisert kapasitet når jobbene kommer. Slik har det vært siden 1970-tallet, og slik er det i dag. Det er lite vi kan gjøre med disse rammebetingelsene, og derfor trenger vi gode samarbeidspartnere i nærområdet når virksomheten går for full maskin.

Så bruken av lokale tjenesteleverandører har vært en bevisst politikk fra CCBs side?

Ja, det er en del av CCBs styrke at vi fra begynnelsen av prioriterte å støtte et lokalt servicemiljø. Å ha et godt forhold til langvarige samarbeidspartnere som kjenner oss og våre behov og som har arbeidsfolk som selv har god kjennskap til CCB, er og blir viktig. I tillegg er det etter min mening en stor fordel at så mange som mulig av fag- folkene bor lokalt, sier Erling Skoge.

Det siste året har gitt alle de involverte bedriftene gode inntekter, men i skrivende stund håper likevel både StS, CCB og ganske sikkert også Songa Offshore at «Trym» blir ferdig i god tid før jul.

Dette har vært en krevende tid, med stor belastning for både oss og de mange arbeidsfolkene som har vært involvert i Songa-prosjektene, medgir Ronny Haufe.

Det har vært jobbet døgnet rundt på prosjekter som ble langt mer omfattende enn opprinnelig planlagt. Men oppdragene ble løst på en flott måte, og nå fortjener alle en skikkelig juleferie etter innsatsen, slutter prosjektdirektøren – og får full støtte av kollega Erling Skoge:

Vi vet ikke hvordan oppdragsmengden blir til neste år, det kan fort bli travelt igjen. Derfor håper vi at det i alle fall blir noen rolige dager rundt jul og nyttår slik at alle kan få tatt seg inn igjen!