sts njord a

Rolig og kjapp redningsaksjon

ISO­arbeidene på dekksrammen på Njord A var denne høsten et interessant, men rutinepreget oppdrag for et kvart hundre StS­ medarbeidere helt til et anker slo hull på det ene skaftet på boligplattformen «Floatel Superior» en uværsnatt i november.

Plattformen tok inn vann og fikk slagside, og med stiv kuling og bølger på femten meter måtte over tre hundre av beboerne på plattformen evakueres. Blant de evakuerte var StS folkene på boligplattformen, som til daglig er koblet mot den halvt nedsenkbare boreplattformen «Njord A» via en gangbro.

Det ble mye mediaoppstuss som følge av krengningen og evakueringen 7. november, og det er rettet kritikk mot operatøren i ettertid. Blant annet har fagforeningen SAFE ment at det tok for lang tid før evakueringsordren kom etter at hotellplattformen begynte å ta inn vann. Men ifølge både operatør og teknisk ledelse var situasjonen hele tiden under kontroll, og krengningen ble raskt motvirket ved å pumpe inn vann i de andre skaftene.

Gode erfaringer

Tilbakemeldingene vi har fått fra våre ansatte går ut på at hendelsen ikke ble oppfattet som så voldsomt dramatisk av de som var på plattformen. Også evakueringsprosessen ble raskt og effektivt gjennomført, ettersom hele seks helikoptre ble satt inn, sier avdelingsleder Jarl Hjønnevåg.

Gangbroen var frakoblet i uværet, og det var ikke mulig å ta seg over til «Njord A» på vanlig måte. Men helikoptrene fraktet boligplattformens beboere over på produksjonsplattformen, for videre  transport  til Kristiansund.

Det største problemet skulle vise seg å være at ingen fikk ta med seg personlige eiendeler, men fikk ordre om å møte på dekket ikledd overlevingsdrakter. Dermed var det mange som kom på land uten identifikasjonspapirer, noe som gjorde det vanskelig å få folkene hjem fra Kristiansund på en effektiv måte. For øvrig var dette etter vår mening en meget godt gjennomført evakuering, understreker Hjønnevåg.

Oppdrag i flere måneder?

Oljefeltet Njord ligger i Norskehavet, omtrent 30 kilometer vest for Draugen og 130 kilometer nordvest for Kristiansund.

I høst har StS ansatte vært engasjert av Linjebygg for blant annet stillasarbeider under produksjonsplattformens dekksramme. Det som deretter sto for tur var ulike vedlikeholdsarbeider på plattformen, men da «Floatel Superior» måtte gå til Kristiansund for reparasjoner, fikk StS-folkene andre arbeidsoppgaver i firmaet i påvente av en  ny tur til Njord.

Omfanget av selve reparasjonen var de første dagene uavklart, men 26. november kastet det flytende hotellet loss fra Vestbase-anlegget og satte igjen kursen mot Njord.

Nå har vi startet remobilisering av personell for de gjenværende arbeidene, og disse oppdragene vil trolig vare godt utover vinteren, oppsummerer avdelingsleder Jarl Hjønnevåg.

Recent Comments